top of page
Corona
  • Foto van schrijverDennis Gerritzen

Buiten trainen... Maar 't is zo koud...!!

Bijgewerkt op: 31 jan. 2021

Door: Dennis Gerritzen


Een van de eerste redenen om niet buiten te gaan trainen. Je hardloopmaatje af te bellen... of zelfs niet even 's middag een flinke wandeling te maken in het bos. Kou...

Hieronder waardevolle tips om toch lekker te gaan trainen!Wist je dat je meer dan 60% van je lichaamswarmte kwijtraakt via je hoofd? Ja, ook de mensen die een flinke bos haar op hun bol hebben...

Je hoofd is dus het eerste wat beschermd moet worden tegen de kou. Het is zelfs zo dat een muts en een windjack je al dusdanig beschermen dat je bij wijze van spreken in de winter in een korte broek buiten door kan trainen. Dus als eerste; een hoofddeksel!!


Een muts heb je in vele variaties maar een wollen muts heeft een groot voordeel ten opzichte van andere mutsen. Hij kan bijna 3 x zijn gewicht aan water (regen/sneeuw) opnemen voordat het ook echt op je hoofd drijfnat wordt. Een haarband die over je oren valt helpt ook enorm. Ook je oren zijn enorme warmte verliezers, (ze steken ook soms zo ontzettend uit...)


De volgende stap is je bovenlichaam.... Opbouwen in laagjes is het beste. Als eerste een thermo onder shirt met lange mouwen. Een katoenen of deels synthetisch T-shirt (met lange mouwen) hier overheen een tweede laag. Een dunne trui of katoenen T-shirt. En een wind -en waterdicht jasje daar weer overheen. Je kan het jasje uitdoen als het warm is en het thermo shirt zorgt dat je warm en droog blijft. Je zweet wordt vlot afgevoerd naar de "tweede Laag".


Handen absoluut iets om te beschermen. Een hardloop handschoen is perfect. Voetballers en hardlopers lopen het hele seizoen buiten tot diep onder nul met deze handschoentjes.


De voordelen van buitentrainen, buiten dat je je dagelijkse training routine misschien wat moet aanpassen in kleding en hoe je traint zijn de voordelen gigantisch. Je weerstand om te beginnen. Onlangs is wederom uit onderzoek gebleken dat ongezond "wit" lichaamsvet in de kou erg vlot omgezet wordt naar gezond "bruin" lichaamsvet . Bruin vet speelt weer een grote rol positieve in de verbranding van lichaamsvet en glycogeen!

Simpel gezegd; je valt hierdoor makkelijk dat laatste kilootje af! Top toch? Buiten dat is de buitenlucht in koude omstandigheden aanzienlijk zuiverder en zuurstofrijker dan op een warme dag. Dus je longen en hersenen krijgen een grotere boost van al die pure schone zuurstof. Grote vraag is alleen nog maar; ga je nu of ga je morgenochtend lekker buiten trainen?

Recente blogposts

Alles weergeven

Openingstijden feestdagen

Vrijdag 29 maart Goede Vrijdag 7.00u-21.30u - Sauna 9.30-12.30 en van 17.30-21.10 Zondag 31 maart 1e Paasdag 08:30-14:00 - Sauna hela dag open Maandag 1 april 2e Paasdag 08:30-17:00 - Sauna 9.30-22.10

Comentarios


bottom of page