top of page
Corona
  • Foto van schrijverDennis Gerritzen

De kracht van yoga in combinatie met krachttraining

Door: Margot Drummen

"Voor yoga moet ik heel erg lenig zijn..." en “Yoga is te zweverig voor mij...”Dit zijn opmerkingen die ik als yoga docent bij sportcentrum Indoor Action in Arnhem vaak voorbij heb horen komen. Zeker op het moment dat ik mensen uitnodig deel te nemen aan een yoga les. Ik kan hier alleen maar over zeggen dat yoga voor iedereen is en helemaal niet zo zweverig als je denkt.
Yoga is er in verschillende vormen en wordt al heel lang beoefend. Het draait in yoga niet alleen om het trainen van het lichaam maar ook om het in balans brengen van de geest.

Yoga geeft rust in je hoofd en maakt je lichaam soepel en sterk, wat weer helpt om je lekkerder in je vel te voelen. Yoga werkt stress verlagend en kan steeds uitdagend zijn.
Als we eens gaan kijken naar de voordelen van yoga t.o.v. krachttraining dan zijn dat er best veel. Of je nu een bodypump les volgt of in de fitness aan krachttraining doet.


Door yoga te beoefenen werk je aan flexibiliteit en mobiliteit. Tijdens krachttraining zorgt dit ervoor dat je bewegingsuitslag (range of motion) groter wordt waardoor je bijvoorbeeld dieper kan squaten. En je verkleint ook nog de kans op blessures.


Na of tussen een krachttraining kan yoga een actief herstel moment zijn. Je stimuleert je doorbloeding wat je herstel bevorderd en het werkt tegelijkertijd aan het behouden van ruimte in je lichaam en geest.


Doordat je tijdens een yoga les focust op je ademhaling en de beheersing hiervan krijg je meer controle over je ademhaling. En wanneer jij je ademhaling op een goede manier kan toepassen tijdens die intensieve bodypump les of krachttraining zorgt dit voor meer power!


Als laatste voordeel van de vele die ik kan benoemen richt je je in een yoga les op jezelf en wordt je bewuster van je lichaam en je houding. Zowel mentaal als fysiek. Hoe vaker je yoga beoefent hoe beter je leert luisteren naar jezelf. Dit heeft uiteraard ook een positief effect op hoe je omgaat met je krachttraining en gezond sporten.


Ben je benieuwd naar wat yoga voor jou kan betekenen? Ik nodig je bij deze uit om een aantal lessen te proberen. Je kan aan jouw yoga docent of fitnesstrainer vragen welke vorm het beste bij je past. En nee je hoeft echt niet super lenig te zijn of een “houtje touwtje type.” ;-)


Namasté!


Margot Drummen

Recente blogposts

Alles weergeven

Openingstijden feestdagen

Vrijdag 29 maart Goede Vrijdag 7.00u-21.30u - Sauna 9.30-12.30 en van 17.30-21.10 Zondag 31 maart 1e Paasdag 08:30-14:00 - Sauna hela dag open Maandag 1 april 2e Paasdag 08:30-17:00 - Sauna 9.30-22.10

Comments


bottom of page