top of page
Corona
  • Foto van schrijverPetra Hofs

Adem in, adem uit...

door Petra HofsVanaf het moment dat je geboren wordt, tot het moment dat je afscheid neemt van deze wereld doe je het: ademen. Na 15 jaar yoga is dat wat ik geleerd heb. Natuurlijk waren er nog veel meer waardevolle lessen, en in dit jaar, in deze Corona-tijd is dit één van de dingen die ik je graag wil meegeven. Een krachtige set longen in een vitaal lijf, wie wil dat nu niet?


Ademen is één van de dingen die we onbewust de hele dag doen. Tijdens de yogalessen vergroot je je bewustzijn van je ademhaling. Dat heeft veel voordelen, waaronder meer focus en meer concentratie. Zo begint en eindigt de Bikram serie altijd met een set ademhalingsoefeningen. Door een beweging te koppelen aan je adem keer je met je aandacht terug in je lijf, even ‘uit je hoofd’.


De Bikram serie is erg geschikt om dit te oefenen, het is er warm, de luchtvochtigheid is hoog (daar houden je longen van), er is beperkt ruimte voor ontspanning tussen de verschillende houdingen. Zo leer je de omstandigheden (warmte, zweet, afzien) los te koppelen van je eigen ‘staat van zijn’. De yoga als metafoor voor alles wat je in je dagelijkse leven tegenkomt; gedoe op je werk, iets dat tegenzit, een work-out waarbij je maximaal moet gaan. Met je adem stuur je belangrijke signalen naar je hersenen, hyperventilatie is niet voor niets gekoppeld aan een paniekreactie.


Voordat ik yoga beoefende reed ik mountainbikewedstrijden, waar ik regelmatig buiten adem bovenaan een klim kwam, letterlijk een ademtekort. In de yoga leerde ik mijn adem bewuster inzetten en sturen. Door rustig te blijven ook als het zwaar werd kon ik ook mijn ademfrequentie beïnvloeden. Kun jij zo blijven ademen, zodat je je diepe buikademhaling stimuleert? Een rustige neusademhaling doet dit als vanzelf, doordat je je para sympathisch zenuwstelsel stimuleert. Daardoor beïnvloedt het op positieve wijze je ademhaling, spijsvertering en hartslag. Alleen maar voordelen dus!


Tussen deze specifiek op de adem gerichte oefeningen bestaat de les uit 26 houdingen, asana’s. Deze zijn het middel om je algehele bewustzijn te vergroten. Daarnaast levert regelmatige beoefening ook nog een dosis fysieke, emotionele en spirituele groei op. Kortom; kom het vooral ook zelf ervaren!


Tot binnenkort; samen in de yogaruimte bij Indoor Action.


Petra

Recente blogposts

Alles weergeven

Openingstijden feestdagen

Vrijdag 29 maart Goede Vrijdag 7.00u-21.30u - Sauna 9.30-12.30 en van 17.30-21.10 Zondag 31 maart 1e Paasdag 08:30-14:00 - Sauna hela dag open Maandag 1 april 2e Paasdag 08:30-17:00 - Sauna 9.30-22.10

Comments


bottom of page